Lasagne med salvia och vitt vin

En klassisk lasagne med mustiga smaker av salvia och vitt vin. Det tar en stund att göra  lasagnen men det är väl värt besväret.  Lika god dagen efter och perfekt att ta med i matlådan till jobbet. Passa på att göra en god sallad under tiden som lasagnen puttrar i ugnen.

Servera med lite extra parmesan och salladen.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:15

Tid att laga: 01:30

Portioner: 6

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötter och riv fint, strimla sellerin tunt. Skär bacon i tunna strimlor.
  2. Bryn färsen några minuter i olivolja i en djup gryta, gärna en i gjutjärn.  Ta upp färsen och lägg i 1 msk olivolja och fräs grönsakerna och bacon ca 5 min.
  3. Lägg tillbaka färsen i grytan och tillsätt tomater, vin, salt, peppar, lagerblad och buljong. Låt sjuda minst 30-40 min, blir godare om den får sjuda lite längre tid.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Repa salvia blad och rör ner i grytan.
  6. Sås, smält smör i en kastrull med tjock botten, tillsätt mjölet och vispa  så att mjölet inte klumpar sig och låt det fräsa ca 30 sekunder innan du tillsätter mjölken lite i taget . Vispa hela tiden så att såsen inte bränns vid och låt såsen sjuda 3-5 min.
  7. Ta såsen från plattan och tillsätt 2 dl av osten, salt och peppar.
  8. Bred ut ett lager med béchamelsås i botten och varva sedan plattor, sås och köttfärs. De översta plattorna ska bara täckas med sås och parmesanost 1-1,5 dl.  Garnera med några lagerblad.
  9. Tillaga i mitten av ugnen ca 35-40 min, håll uppsikt så att lasagnen inte blir för mörk, flytta i så fall ner lasagnen till falsen nedan.
Recept
  • Köttfärssås
  • 500 g kalvfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 selleristjälkar
  • 1 paket bacon
  • 1+1 msk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater a 400 g
  • 3 dl vitt vin, gärna ett torrt vin
  • 2 msk kalvfond
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 kruka salvia
  • 400 g lasagneplattor färska
  • Béchamelsås
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk (1,5 %)
  • 2+2 dl riven parmesanost
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *