Freddes pizza

För en gångs skull en pizza som faktiskt smakar likadant som den man får på restaurang. Tack vare det så kallade ”double zero”-mjölet blir degen elastisk och lätt att hantera. Pizzan är bakad i en helt vanlig ugn och det tar inte mer än 5-6 minuter tills den är färdig. Degen görs dagen innan.
Detta recept är baserat på ett annat recept som jag tyvärr inte kan hitta längre.

Instruktioner

Tid att förbereda: 23:00

Tid att laga: 00:40

Portioner: 2

  1. OBS! Degen görs dagen innan.
  2. Blanda ihop mjölsorterna och salt i en bunke.
  3. Blanda ihop ljummet vatten, olivolja och jästen i en separat bägare och häll ner i bunken med mjölet.
  4. Blanda ihop allting i bunken och knåda den mjukt i ca. 3 minuter tills allt är blandat. Lägg sedan en kökshandduk över bunken och låt degen vila i 15 minuter.
  5. Knåda degen igen i ca. 3 minuter till och separera sedan degen i 2 bitar. Ta två tallrikar och se till att de är täckta med en del mjöl och lägg sedan en deg på varje. Ställ in i kylen och låt degen vila i ca. 20-24 timmar.
  6. Sätt på ugnen till max (i mitt fall var det 300 grader) en timme innan du ska baka pizzan. Sätt in pizzastenen. Ta även ut degen ur kylen vid detta tillfälle.
  7. När degen har fått vila i rumstemperatur i ca. 30-45 minuter så är det dags att skapa vår pizza. Ta fram pizzaplåten (ifall du inte har någon så fungerar även en skärbräda som är tillräckligt stor) och se till att den är täckt rejält med mjöl. Ta en av degarna och lägg den på plåten. Börja stretcha ut den lite så den är runt 10-15 cm i diameter. Med hjälp av dina tummar så formar du kanten genom att lätt trycka ner degen ca. 1-2 cm från kanten runt hela pizzan. Ta upp degen och släng den lätt från din ena hand till den andra och degen kommer expandera. Fortsätt tills degen är ca. 30 cm i diameter (viktigt att vara rätt noggrann med storleken eftersom annars kan pizzan antingen bli för tunn eller tjock).
  8. Ta fram dina krossade tomater och sila den. Med en sked så brer du ut de krossade tomaterna tills du får ett lätt lager (se bild ovan). Se till att du har en kant kvar runt pizzan.
  9. Använd 125 gram av mozzarellan och bryt den i mindre bitar (i bilden ovan så blev det lite fel för att bitarna var för stora och hela pizzan täcktes inte riktigt av ost) och sprid ut över pizzan.
  10. Ta lite färsk basilika och dekorera pizzan.
  11. Sista steget är att lätt ringla lite olivolja över pizzan. Se till att inte få olja på kanterna (testade själv att pensla kanterna på en annan pizza och tyvärr slutade det med att kanterna inte reste sig upp).
  12. Lägg plåten på pizzastenen och låt den bakas i 5-6 minuter (beror på maxtemperatur på din ugn). När osten har smält och ”blandats” med tomatsåsen samt att degen rest sig upp så är pizzan klar.
  13. Ta ut pizzan och riv parmesan över. Servera och njut!
Recept
  • Verktyg
  • 1 pizzasten (i detta fallet en Weber)
  • 1 pizzasten-plåt (kom med pizzastenen)
  • Deg
  • 153 gram "double-zero"-mjöl
  • 153 gram vanligt kärnvete-mjöl
  • 1 tesked havssalt
  • 3/4 tesked torrjäst
  • 200 gram ljummet vatten
  • 1 tesked olivolja
  • Topping
  • 300 gram krossade tomater (gärna en lite mer lyxig variant, jag använde Mutti)
  • 250 gram mozarella (utdelat på två pizzor)
  • Parmesan
  • Basilika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *