En mustig och nyttig gryta med goda italienska smaker. Köttgrytan blir bara godare om den lagas dagen innan den ska serveras. Servera med parmesan-creme och bröd. Passar också väldigt bra med pasta till. Receptet går bra att dubbla.
Instruktioner
Tid att förbereda: 20:00
Tid att laga: 02:30
Portioner: 4
- Putsa och skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar i en gryta. Krydda med 1 tsk salt och 2-3 kryddmått svartpeppar.
- Skal och skär rotselleri i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Stek selleri, lök och vitlök i lite smör i en stekpanna Krydda med 1/2 tsk salt och 1 tsk strösocker och låt det bli lite karamelliserat.
- Lägg nästan alt grönsaksfräs i grytan, spara lite till garnering.
- Hacka ca 1/4 kruka timjan och blanda ner i grytan. Häll över vin, vatten och soja. Låt grytan puttra under lock tills köttet känns mört, om du använder fransyska ca 1 timme men om det är högrev beräkna ca 2 timmar. Tillsätt mer vatten om det behövs.
- Blanda ner haricots verts i grytan och låt koka ytterligare 5 min.
- Bland creme fraiche, parmesan och timjan. Salta och peppra.
- Hacka 1/8 kruka timjan och blanda med det sparade grönsaksfräset och strö det över grytan.
Recept
- Köttgryta
- 700 g fransyska eller högrev
- ca 2 msk smör
- 1+1/2 tsk salt
- 200 g rotselleri
- 1 gul lök
- 2 vitlökssklyftor
- 1 tsk strösocker
- 1/4 + 1/8 kruka timjan
- 1 dl rödvin
- 1dl vatten
- 1/2 msk soja
- 150-200 g haricots verts
- Parmesancreme
- 1 1/2 dl lätt creme fraiche
- 1 dl parmesanost
- 1/8 kruka timjan
- 1/4 tsk salt
- 1/2 krm svartpeppar