Köttgryta med selleri och parmesancreme

En mustig och nyttig gryta med goda  italienska smaker.  Köttgrytan blir bara godare om den lagas dagen innan den ska serveras. Servera med parmesan-creme och bröd.  Passar också väldigt bra med pasta till. Receptet går bra att dubbla.

Instruktioner

Tid att förbereda: 20:00

Tid att laga: 02:30

Portioner: 4

  1. Putsa och skär köttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Bryn köttet i omgångar i en gryta. Krydda med 1 tsk salt och 2-3 kryddmått svartpeppar.
  2. Skal och skär rotselleri i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Stek selleri, lök och vitlök i lite smör i en stekpanna Krydda med 1/2 tsk salt och 1 tsk strösocker  och låt det bli lite karamelliserat.
  4. Lägg nästan alt grönsaksfräs i grytan, spara lite till garnering.
  5. Hacka ca 1/4 kruka timjan och blanda ner i grytan. Häll över vin, vatten och soja. Låt grytan puttra under lock tills köttet känns mört, om du använder fransyska ca 1 timme men om det är högrev beräkna ca 2 timmar. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  6. Blanda ner haricots verts i grytan och låt koka ytterligare 5 min.
  7. Bland creme fraiche, parmesan och timjan. Salta och peppra.
  8. Hacka 1/8 kruka timjan och blanda med det sparade grönsaksfräset och strö det över grytan.
Recept
  • Köttgryta
  • 700 g fransyska eller högrev
  • ca 2 msk smör
  • 1+1/2 tsk salt
  • 200 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 vitlökssklyftor
  • 1 tsk strösocker
  • 1/4 + 1/8 kruka timjan
  • 1 dl rödvin
  • 1dl vatten
  • 1/2 msk soja
  • 150-200 g haricots verts
  • Parmesancreme
  • 1 1/2 dl lätt creme fraiche
  • 1 dl parmesanost
  • 1/8 kruka timjan
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *