Brysselkålsrisotto med pancetta

Jag var lite tveksam till att ha brysselkål  i en risotto men resultatet blev riktigt bra.  En rätt som inte tar så lång tid att förbereda och tillaga och risotton blir krämig och god. Vi  stekte lite kycklingfilé och serverade till men det är gott även utan.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:15

Tid att laga: 00:20

Portioner: 4

  1. Fräs riset i 1 msk smör tillsammans med en 1 hackad vitlöksklyfta några minuter i en gryta som du kan tillaga risotton i.
  2. Koka upp 8 dl vatten och hönsbuljongen så att tärningen löses upp. Tillsätt vinägern.
  3. Tillsätt lite buljong i taget  i grytan och låt vätskan dunsta innan du häller på mer buljong,  rör om då och då. Det tar ca 15-20 minuter att koka riset som ska ha kvar en liten kärna och risotton ska var lite rinnig.
  4. Stek pancettan under tiden och skär det i tärningar och koka brysselkålen i 3-4 minuter.
  5. Halvera brysselkålen och bryn den i 1 msk smör, häll på 3 msk vatten så att den ångas lätt. Pressa över 1 vitlöksklyfta och krydda med 1/2 tsk salt.
  6. Blanda ner brysselkål och pancetta och ca hälften av den rivna osten. Smaksätt med  nymald svartpeppar och lite salt och några droppar citron om ni vill ha mer fräschör i risotton.
  7. Servera med sallad.
Recept
  • Brysselkålsrisotto
  • 3 dl aboriris
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 8 dl vatten till buljong
  • 1 1/2 hönsbuljongtärning
  • 1 paket Pancetta ca 160 g
  • 300 g brysselkål
  • 75 g riven parmesanost
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ev några droppar citronsaft
  • eventuellt kycklingfilé 3-4 st

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *