Ungersk gulaschsoppa med gremolata

Här kommer ett kanonrecept på  en mustig ungersk gulaschsoppa med fransyska, chili och gremolata.  Det går bra även med högrev men då får man räkna med att soppan får koka ca en timme längre. Riktigt god med en klick creme fraiche och gremolata.  Passar lika bra till vardags som till fest. Chilipepparn som jag använt i soppan har jag fått av en vän som torkat ungersk chili och malt till pulver, supergod.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:20

Tid att laga: 01:30

Portioner: 4

  1. Skär köttet i 1,5 cm stora tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i lite olja och smör tills den är genomskinlig i en stor gryta. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare några minuter.
  2. Lägg köttet  i grytanoch låt det bryna med löken några minuter tills det fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt.
  3. Tillsätt vatten, buljongtärning, tomatkross och peppar och låt grytan puttra i ca 45 minuter. .
  4. Skala potatis och morötter och skär i 1,5 cm stora bitar och låt de puttra med i grytan ca 15 minuter eller tills de känns klara, de ska absolut inte koka sönder.
  5. Smaka av med lite citronsaft och ytterligare kryddor.
  6. Förbered gremolatan under tiden soppan kokar. Skala och hacka vitlöken, hacka persiljan och riv citronskalet. Blanda vitlöken, persiljan och citronskalen till ett strössel.
  7. Servera soppan med creme fraiche, gremolata och nybakat bröd.
Recept
  • Gulaschsoppa
  • 500 g fransyska
  • 2-2,5 tsk salt
  • 1 viltöksklyfta
  • 2 msk oliv eller rapsolja
  • 25 gsmör
  • 2-3 tsk paprikapulver
  • 1/2 - 1 tsk chilipeppar
  • 172 tsk kummin
  • 5-6 dl vatten
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2-3 mellanstora potatisar
  • 2 morötter
  • 1/2 citron, pressad saft
  • Gremolata
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 knippa bladpersilja
  • 1/2 citron, rivet skal
  • Tillbehör
  • 1,5 dl creme fraiche
  • Nybakat bröd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *