Idag blev det en bacon och broccolipaj till lunch, jag använder både stjälkar och stammen av broccolin i pajen. Låt pajen svalna 10-15 minuter så att smakerna kommer fram. Vill du ha pajen lite krämigare uteslut mjölk och använd bara matlagningsgrädde.
Är god att ta med i matlådan om det blir något över. Servera med sallad till.
Instruktioner
Tid att förbereda: 00:15
Tid att laga: 00:45
Portioner: 6
- Sätt ugnen på 200 grader
- Blanda mjöl, smör och vatten i en bunke och kör ingredienserna med matberedare eller blanda degen förhand. Låt gärna degen vila i kylen ca 30 minuter.
- Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda skalet ca 10 minuter.
- Skär bacon i strimlor, hacka purjolök och fräs det några minuter i en stekpanna. Skär broccolin i mindre bitar och låt den koka ett par minuter, använd även stammen. Den är jättegod.
- Fördela bacon, purjolök och broccoli i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Blanda ägg och gräddmjölk, tillsätt lite salt och peppar och häll över pajen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, passa ugnen noga de sista minuterna så att pajen inte bränns vid.
- Servera med en fräsch sallad.
Recept
- Pajdeg
- 3 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl
- 125 g smör
- 2-3 msk kallt vattten
- 1 krm salt
- Fyllning
- 1 pkt bacon
- ca 200 g broccoli
- 1/3 purjolök
- 3 ägg
- 1,25 dl matlagningsgrädde
- 1,25 dl mjölk
- 3 dl riven ost, gärna ost med lite smak som prästost
- lite salt och nymalen svartpeppar