Min goda bacon och broccolipaj

Idag blev det en bacon och broccolipaj till lunch,  jag använder både stjälkar och stammen av broccolin i pajen. Låt pajen svalna  10-15 minuter så att smakerna kommer fram. Vill du ha pajen lite krämigare uteslut mjölk och använd bara matlagningsgrädde.

Är god att ta med i  matlådan om det blir något över. Servera med sallad till.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:15

Tid att laga: 00:45

Portioner: 6

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda mjöl, smör och vatten i en bunke och kör ingredienserna med matberedare eller blanda degen förhand.  Låt gärna degen vila i kylen ca 30 minuter.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda skalet ca 10 minuter.
  4. Skär bacon i strimlor, hacka purjolök och fräs det några minuter i en stekpanna. Skär broccolin i mindre bitar och låt den koka ett par minuter, använd även stammen. Den är jättegod.
  5. Fördela bacon, purjolök och broccoli i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Blanda ägg och gräddmjölk, tillsätt lite salt och peppar och  häll över pajen.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter,  passa ugnen noga de sista minuterna så att pajen inte bränns vid.
  7. Servera med en fräsch sallad.
Recept
  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl eller 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2-3 msk kallt vattten
  • 1 krm salt
  • Fyllning
  • 1 pkt bacon
  • ca 200 g broccoli
  • 1/3 purjolök
  • 3 ägg
  • 1,25 dl matlagningsgrädde
  • 1,25 dl mjölk
  • 3 dl riven ost, gärna ost med lite smak som prästost
  • lite salt och nymalen svartpeppar