Saftig apelsinkaka med mandel och ricotta

Roligt att prova nya ingredienser när man bakar. Detta är första gången jag gör en kaka på enbart mandelmjöl och det blev jättegott och saftigt . Den är god att äta som den är men det blir extra gott med en klick lättvispad grädde till, smaksätt gärna grädden med lite apelsinlikör. Jag hade ingen apelsinlikör hemma utan tog ca 1 1/2 tsk limoncello och det passade bra till.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:10

Tid att laga: 00:40

Portioner: 12

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Använd gärna kokosflingor istället för ströbröd.
  3. Vispa socker och ägg fluffigt.
  4. Smält smöret och blanda ner ricottan i smöret  när det har svalnat lite. Häll över i en bunke.
  5. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i bunken tillsammans med apelsinsaft och skal. Skölj apelsinen noga innan du river skalet.
  6. Vänd ner äggsmeten i bunken och rör om till en jämn smet.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min.
  8. Låt kakan svalna i formen.
  9. Dekorera kakan eventuellt med lite florsocker och tunt skivad apelsin.
Recept
  • Apelsinkaka
  • 2 dl rörsocker
  • 3 ägg
  • 100 g smör
  • 250 g ricotta
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl majsstärkelse (maizena)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • vispbar grädde