Lax toppad med lime, citrongräs och ingefärshack

En fräsch fiskrätt med asiatiska smaker. En fin rätt att bjuda på med lax som har en topping av lime, citrongräs och ingefära. Salladen är krispig och är jättegod till fisken. Jasminris passar väldigt bra till rätten.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:15

Tid att laga: 00:30

Portioner: 4

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka citrongräs och chilin ( ta bort frön), skiva färsk ingefära och vitlöksklyftor tunt. Halvera och skär limen i tunna halvmånar. Blanda allt till en smaksättning (topping).
  3. Koka riset enligt beskrivning på förpackningen.
  4. Skär några snitt i ovansidan på varje laxfilé och fördela smaksättningen i snitten. Krydda laxen med ca 1 tsk salt.
  5. Hetta upp en stekpanna  med lite smör och stek laxen med smaksättningen uppåt ca 5 minuter på medelvärme.
  6. Lägg över laxen i en smord ugnsfast form och och stek klart laxen i ugnen ca 15-20 minuter.
  7. Skiva broccoli tunt. Tärna paprikan och skär gurkan i 1/2 cm breda halvmånar. Grovriv morötterna. Lägg alla grönsaker i en skål och ringla över olja och vinäger och krydda med lite salt och peppar.
  8. Servera laxen mer ris, sallad, lite smält smör och limeklyfta.
Recept
  • Lax med topping
  • 4 st laxfilér
  • 1 citrongräs
  • 1/2-1 röd chili utan frön
  • ca 1 cm färsk ingefära
  • 2 lime
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • Krispig sallad
  • 250 g broccoli
  • 1 röd paprika
  • 1/2 halv gurka
  • 100 g morötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 - 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • salt och nymalen svartpeppar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *