Fisksoppa på mitt vis

Detta  goda recept har jag fått av en vän men jag har gjort lite  ändringar och lagt till lite rotfrukter för att få den lite matigare, borde kanske kalla den för fiskgryta istället. Passar lika bra till vardags som till fest, servera med ett matigt bröd till och du har en riktigt god måltid. Soppan får en härlig färg av saffran och tomatpuré. Jag har använt lax- och torskfilé men det går givetvis bra att välja annan fisk.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:15

Tid att laga: 00:30

Portioner: 4

  1. Skala potatis och morötter och skär i ca 1,5 cm stora bitar. Använd en fast potatissort. Skölj purjolök och skala löken, finhacka den. Skär fisken i ca 1,5-2 cm stora bitar.
  2. Fräs purjolök och och lök i lite smör i en vid gryta som du kan tillaga soppan i. Tillsätt pressad vitlök och låt fräsa någon minut till.
  3. Blanda ned tomatpuré, timjan, basilika och salt och fräs några minuter. Tillsätt vin och en smulad buljongtärning och låt det koka några minuter.
  4. Häll i grädde,  creme fraiche , saffran och  vatten  och rör om. Blanda ner potatis och morötter och låt puttra ca 15 min.
  5. Tillsätt fisken och låt det puttra tills fisken är kokt och potatis och morötterna känns klara, de ska vara fasta. Smaka av och tillsätt lite mer kryddor och eventuellt lite citronsaft för att få upp syran i soppan.
  6. Lägg i räkorna i grytan och rör om försiktigt.
  7. Servera med ett matigt bröd
Recept
  • Fisksoppa
  • 2-3 mellanstora morötter
  • 2-3 mellanstora potatisar
  • 1 msk smör
  • 1/2 purjolök
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 tsk tomatpure
  • 1- 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2 1/2 dl vitt vin (torrt och gärna lite syrligt)
  • 1-1 1/2 fiskbuljong tärning
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 paket saffran 0,5 gram
  • 2 laxfilé a 125 gram
  • 2 torskfilé a 125 grram
  • ca 1 dl skalade räkor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *