Italiensk köttfärsgratäng

Den här gratängen har jag gjort många gånger. Det går bra att utesluta osten om man vill ha en mjölkfri variant, tillsätt bara lite mer salt. Köttfärssåsen går snabbt att göra, den behöver inte koka ihop innan gratängen läggs ihop. Använd en fast potatissort för bästa resultat.  Jag brukar använda Asterix.

Servera med sallad och grovrivna morötter.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:20

Tid att laga: 00:35

Portioner: 4

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Bryn lök, vitlök och köttfärs så att det får lite färg. Strö över mjölet och rör om.
  3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och kryddor och ställ åt sidan.
  4. Skala potatisen och skiva den tunt.
  5. Smörj en ugnsfast form i porslin . Lägg hälften av potatisskivorna i botten, salta och peppra lite. Häll på köttfärsen och hälften av osten och sen resten av de skivade potatisarna. Salta och peppra och allra sist resten av osten.
  6. Ställ in gratängen i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills potatisen känns mjuk. Titta till gratängen så att inte ytan blir bränd, täck gratängen med lite ugnsfolie eller flytta ned den något hack i ugnen
Recept
  • Köttfärsgratäng
  • 500 g nötfärs
  • 1 msk vetemjöl
  • 400 gr krossade tomater
  • 1-2 dl buljong från tärning, kött- eller grönsak
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 8-10 potatisar fast sort
  • 1-2 dl parmesanost

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *