Pasta al forno

En riktigt mustig pastagratäng som blir ännu godare dag två.  Receptet är för 4 personer men är rejält tilltaget.  Det tar en liten stund att hacka alla grönsaker men det är värt besväret. Trevlig rätt att bjuda på tillsammans med ett gott bröd och sallad. En av familjens favoriter.

Instruktioner

Tid att förbereda: 00:30

Tid att laga: 01:00

Portioner: 4

  1.  Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala morötter, skär de samt lök, vitlök och blekselleri i små bitar. Fräs de i lite olja i en stor gryta några minuter. Tillsätt färsen och bryn ytterligare några minuter tills köttet fått färg.
  3. Tillsätt krossade tomater, rödvin, basilika, tomatpuré, salt, peppar och socker. Låt såsen puttra ca 25-30 min så att smakerna hinner sätta sig.
  4. Smält smör i en gryta till såsen, tillsätt mjöl  och rör om ordentligt. Tillsätt mjölken och vispa oavbrutet så att såsen inte bränns vid.  Använd gärna en tjockbottnad gryta. Koka såsen i ca 5 minuter, krydda med salt och peppar.
  5. Koka pastan enligt förpackningen, vi brukar använda Penne .
  6. Riv parmesan och bryt mozzarellan i mindre bitar.
  7. Smörj en ugnsfast form. Lager 1, lägg i hälften av pastan och köttfärssåsen, parmesanosten  och bechamelsåsen och all mozzarella.  Lager 2, täck med resten av pastan, köttfärsen, såsen och parmesanosten.
  8. Gratinera i ugn ca 20 minuter, låt vila ca 10 minuter innan serveringen
Recept
  • Köttfärssås
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 blekselleristjälkar
  • 2 morätter
  • 500 g krossade tomater
  • 10-15 basilikablad
  • olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 nypa socker
  • 2 dl rödvin
  • Bechamelsås
  • 2,5 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4,5 - 5 dl mjölk
  • 2-3 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • Övrigt
  • 500 g pasta
  • 2,5 - 3 dl parmesanost
  • 125 g mozzarella

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *