En rustik rätt som passar speciellt bra vintertid, är ännu godare med oxfilé. Rödvinssåsen passar väldigt bra till, blir en fin brytning till rotfruktspytten. Receptet går utmärkt att dubbla.
Instruktioner
Tid att förbereda: 00:30
Tid att laga: 01:00
Portioner: 4
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök till svampröran. Skiva/hacka champinjonerna och fräs de tillsammans med löken i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar. Ställ åt sidan.
- Skala och hacka schalottenlök till såsen. Koka löken tillsammans med vatten, rödvin, kalvfond, tomatpuré och lite peppar i ca 10 minuter. Rör ner lite maizena och lite buljong från stekskyn som köttet steks i. Ställ såsen åt sidan. Tillsätt en knivsudd socker om såsen känns lite för stark.
- Skala potatisen, morötter, lök och rotselleri och skär det i grova tärningar. Strimla fläsket i bitar. Bryn allt i smör i en stekpanna och lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen ca 20 min.
- Putsa fläskfilén. Bryn filén runt om, krydda med salt och svartpeppar och stek den i gryta tills innertemperaturen är ca 68 grader. Vira in filén i ugnsfolie och låt vila ca 10 min. Spä i grytan med ca 1/2-1 dl vatten, använd lite till rödvinsskyn om ni vill ha lite mer sälta i den.
- Värm svampröra och rödvinsskyn skiva köttet och lägg över rotfruktspytten tillsammans med svampröran. Ringla lite sky över köttet, garnera med några timjankvistar och servera med rödvinssky.
Recept
- Svampröra
- 50-60 g champinjoner
- 1 schalttonlök
- färsk timjan, hackad ett par kvistar
- persilja hackad ca 1-2 msk
- 1 liten vitlöksklyfta
- Rödvinssky
- 1 schalottenlök
- 1,5 dl rödvin
- 0,5 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 0,5 msk tomatpuré
- 0,5 kryddmått svartpeppar
- Rotfruktspytt och fläskfilé
- 500 g potatis (fast sort)
- 1-2 morötter ca 200 g
- 200 g rotselleri
- 50-60 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar
- ca 500 g fläskfilé